Witlof maar dan anders.

Witlof, echt één van mijn favoriete groente. Zo veelzijdig! Rauw verwerkt in een salade, met ham en kaas uit de oven of gewoon ouderwets gekookt met verse nootmuskaat.

Zelf vind ik witlof het lekkerst gebakken in de pan met kaas, kruiden, noten en honing. Ik zal mijn recept met jullie delen maar er zijn zoveel mogelijkheden om dit naar jou eigen smaak aan te passen.
Denk aan in plaats van de gorgonzola bijvoorbeeld eens aan een Franse brie of oude Beemster te gebruiken, knapperige walnoten en verse kruiden zoals tijm toevoegen.

Ingrediënten voor 2 personen.

2 grote struikjes witlof
100 gram gorgonzola
1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
gerookte  amandelen
2 eetlepels honing
grof gemalen peper
Stukje roomboter
scheutje olijfolie.

Bereidingswijze

  • Snij de witlof door midden.
  • Smelt de boter en olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de witlof eerst even op de gesneden kant totdat deze bruin kleurt.
  • Draai de struikjes om en bak ook de andere kant 5 minuutjes.
  • Verdeel de gorgonzola over de 4 halve struikjes.
  • Besprenkel de honing hierover.
  • Bestrooi met de Italiaanse kruiden en wat vers gemalen peper.
  • Plaats een deksel op de pan en laat zachtjes 10 minuten garen.
  • Haal de deksel van de pan, doe er wat gerookte amandelen bij.

Een heerlijke bereiding van witlof, zeker als je een dagje geen vlees wilt eten. Serveer er gekookte krieltjes met verse peterselie bij 🌿 en een lekkere tomaten salade 🍅